Translate

torsdag 22 oktober 2015

Att skriva en bok- kan man vara rik men ändå inte ha någon makt? boktips

Kan man vara rik och ändå inte ha någon makt? ja om man är kvinna på 1100 talet är det möjligt. Johanna Stenbock var en rik hustru till den mäktige Thormund Stenbock, kungens närmaste man. Men hon var egentligen bara en marionett som dinglade i Thormunds garn, utan makt. Hon hade inte den positionen trots sitt giftermål att påverka något stort i sin vardag. Han tillät henne att kontrollera köksdelen men han släppte aldrig över makten helt och hållet. Han hade spioner som berättade för honom hur hans hustru uppförde sig dag och natt.

Vad gör man då när man hamnar i en sådan situation? Ja Johanna gör uppror på olika sätt, vilket berättas i boken. Johanna gjorde det som hon kunde göra med de små medel som fanns. Jag tycker att hon var en oerhört stark kvinna, nästan omänskligt stark. Det hon gjorde gör mig upprymd och glad och en del av det hon gjorde upptäckte aldrig Thormund, vilket var extra kul tycker jag.

En annan sak som slår mig är hur ensam hon var, trots att hon bodde på en stor gård. Men under tiden som boken fortskrider så ändrar hon på det och får faktiskt över en del av tjänstefolket på sin sida, vilket inte var fallet i början. Hon fick med andra ord kämpa för att bli erkänd av folket på gården och också av sin make men frågan är om han någonsin gav henne någon chans...... ©  Peter Knagert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar