Translate

lördag 17 oktober 2015

Att skriva en bok- tempus, språk, kultur etc.

Det är ett annorlunda tempo i en historisk bok, en fantasybok eller en roman.
I en historisk bok är det ett ganska långsamt tempo upplever jag.
I en fantasy går det relativt fort även om det är väldigt viktigt med detaljer.
I en roman är det väldigt intensivt och alla känslor hänger liksom ute på kroppen och tempot är ibland snabbt och ibland långsamt.
Jag vet inte om andra upplever det på samma sätt som jag men det är i alla fall annorlunda att skriva en historisk roman, fantasybok och en samtidsroman.

I en fantasy fokuserar man på att hitta den onde och få fram den som är god och lösa gåtan.
I en historisk roman fokuserar man på den tidens kultur, människovärde och att gestalta det som hände då.
I en samtidsroman väver man in aktuella ämnen som finns just nu både i kläder, mat, kultur osv. Till skillnad ifrån en historisk bok är det väldigt mycket teknik som finns i en samtidsroman eftersom vi idag omger oss med det.

Språket är också annorlunda naturligtvis, i en historisk roman är språket gammaldags och speglar därför den tidens tungomål medan det i en samtidsroman är viktigt att hålla sig till nuet.

Jag tycker det är väldigt kul att bolla emellan dessa olika sätt att skriva. Jag känner att de böcker jag skriver nu är väldigt olika de som jag tidigare har skrivit på alla sätt. Förmodligen är det lättare att skriva en samtidsroman eftersom man kan jämföra karaktären med sina egna referensramar och den verklighet man själv har levt i. Det är svårare att sätta sig in i hur en människa på 1100 talet respektive 1800 talet tänker och agerar. ©  Peter Knagert

Man kan även se på teckningarna att det är en annorlunda tid
1700 talsroman Abigail, het romans med en vampyr
Thormund ärrad riddare 1100 talet, krig och svält
Fantasybild på de vita häxorna befinner sig i ett magiskt land
Alfrida som adelsfru, anordnar fester men befinner sig också ute till havs men har en mänsklig tillvaro i Gävle på  1800 talet
ytterligare en fantasybild Alfrida när hon utför sitt disablot på berget i Gävle innan hon försvinner till de magiska rikena tex. Topanernas rike etc. 
James son till Erika som är halvsyster till Rikard år 2015
Elisabeth som är med i romanen om Everest och Cork på Irland 2016








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar