Translate

söndag 25 oktober 2015

Johanna en misshandlad kvinna samtalar med munken- Roman 1100 talet

En dag ritade jag den munk som är med i romanen En mans ägodel. Johanna besökte munken på hemväg ifrån kungen som de hade besökt på Stockholmen.

Det var en snäll munk som visade henne alla de växter som han hade i sin trädgård. Hon passade då på att lära sig allt om växterna för att själv använda dem som läkemedel hemma på Granö. För en gång skull var också Thormund god emot henne och det var faktiskt hans förslag att de skulle besöka munken. Det vill säga att hon skulle besöka munken och han själv skulle passa på att uträtta ett brådskande ärende hos en högt uppsatt man. Den gången där i klosterträdgården var verkligen Johanna lycklig över att Thormund inte hade slagit henne på länge. Hon såg med tillförsikt på sitt återstående liv och trodde att de svåra stunderna var över.

Johanna hade fått mycket kunskap ifrån gamla Margareta som bodde uppe på berget alldeles vid hennes föräldrars riddarborg. När hon besökte munken jämförde hon   hennes kunskaper emot munkens och upptäckte till sin glädje att hon blivit än mer rik av kunskap än tidigare. Munken kunde mycket som Margareta inte hade kunskap om och tvärtom. Vid tillfället var Johanna återigen gravid och Thormund var oerhört stolt över det kommande barnet som naturligtvis skulle bli en son. ©  Peter Knagert
Inför besöket hos kungen är Johanna naturligtvis uppklädd i en av alla de dyrbara kläder som Thormund köpte till henne. Utåt sett skulle hon visas upp som en kär klenod men i hemmet behandlade han henne väldigt illa. 
En bild i jämförelse hur Johanna såg ut på gården då hon var klädd i en heltäckande klänning samt kappa med huva på för att skyla sina blåmärken och sår. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar