Translate

söndag 18 oktober 2015

Dans och marknad på 1100 talet- boktips

Kapitel 12 Marknaden
   - Idag ska vi åka till marknaden, sa Thormund. Det var en julidag då alla svettades. Ta på dig din finaste klänning befallde Thormund den dagen då de möttes på tunet. Han tittade nöjt på hennes silverring och log.
   - Jag är strax färdig min make sa hon underdånigt. Johanna var glad över att få komma ut lite för hon ville träffa folk. Hennes piga hjälpte henne på med klänningen. Det var längesedan som Thormund hade slagit henne så hon kunde visa sig för folk. Så för första gången kunde hon se på sin klänning och vara glad över gåvan Thormund hade gett henne.  
   På marknaden möttes de av dansande människor. Det luktade av rök ifrån eldar. Alla människor som de mötte luktade av mjöd. Längre bort sågs två män som slogs. Den ene mannen måttade ett slag och den andre mannen föll handlöst bakåt. Hurraropen runtom dem mässade som en kör. Många av de män som sällat sig till bråket stod och såg på med mjödstop i sina händer. I utkanten av ängen stod det hästar och betade. Johanna hörde en man som skrek ut:
   - Här var det knivar att köpa! På marken en bit ifrån satt en hel familj och åt bröd. De skålade med sina mjödstop och var högljudda.
    Johanna, Thormund och Amund såg en klunga med män som dansade sjuspring.   Dansen gick till så att männen höll varandra i händerna i en ring och trallade till melodin som en spelman spelade på sin flöjt. De skulle sedan ta 16 steg åt vänster och göra ett hopp. 16 steg åt höger och stampa med höger fot och sjunga "Det var ett". De tog sedan samma antal steg till vänster och sade: "Det var två" och på detta vis fortsatte dansen tills de sade:  "Det var sju". Johanna såg med glittrande ögon på spektaklet. Åh så glada alla människor var! Det smittade av sig på henne och hon log.

   Efter den dansen började de med:  "Så bygga vi en trädgårdsmur". Thormund ledde Johanna och sig själv fram till dansen när den precis skulle börja. Männen stod till höger och kvinnorna till vänster. Dansen började med att männen gick fyra steg framåt och sedan gick de tillbaka fyra steg. Under en stund stod alla stilla. Sedan gick kvinnorna fram fyra steg och sedan gick de tillbaka fyra steg. Sedan stod alla åter stilla en stund. Sedan tog det översta paret och gick hand i hand mellan ledet och ställde sig längst ner. Dansparen fortsatte på detta vis tills alla hade gått igenom ledet.  Johanna såg så lycklig ut tänkte Amund som såg henne på håll. Johanna hade fått rosor i kinderna och hon log med en bred mun, noterade han lyckligt. Hon hade även fått mer hull på sin kropp noterade han. Thormund såg männens blickar på hans kvinna och log segervisst. Thormund tyckte att hans maka var vacker.©  Peter Knagert

på marknaden fanns bland annat de här bondeparet
och här är Thormund
och här är Johanna när hon går hemma på gården men jag ska rita henne en dag i festklänning för då ville Thormund att hon skulle vara vacker. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar