Translate

torsdag 1 oktober 2015

Bokcirkeltips

Lästips från bokcirklar i Umeå

En lördagseftermiddag i februari hölls en bokcirkeldag på stadsbiblioteket i Umeå. Sonja Viklund har samlat ihop sina intryck från dagen och de boktips som förmedlades.
En i högsta grad deltagande publik och den entusiastiska och engagerade Ann Lagerström från tidskriften Vi läser hjälptes åt att göra bokcirkeldagen den 20 februari 2010 till en inspirerande oas för Umeås alla bokälskare.

En bokcirkel kan vara en livlina

I stadsbibliotekets tidningshall samlades strax över femtio bokfantaster och cirkeldeltagare för att prata böcker och bokcirklar. Ann Lagerström som kommit till Umeå för att berätta om magasinet Vi läsers tillkomst och filosofi skissade även snabbt upp hur många olika förhållningssätt människor kan ha till sina bokcirklar. En bokcirkel kan vara allt från en undanflykt för att kunna komma hemifrån en timme, till livlinan som skapar sammanhang i en kaotisk värld.
Stålbågade glasögon ligger på en bokEn blixtenkät bland publiken i tidningshallen öppnade ögonen för vilken fantastisk bredd det finns bland bokcirklarna i Umeå. Det är faktiskt alldeles nödvändigt att berätta om en del av dem. Pilgatans bokcirkel ägnar sig mycket seriöst åt Sara LidmansJernbaneepos, och förutom läsning och boksamtal gör deltagarna även utflykter i Lidman-land.
En annan resande bokcirkel ägnar sig åt svensk kvinnohistoria och siktar på Selma Lagerlöfs Mårbacka som nästa resmål. Ett gäng som samlats i många år kallar sitt tema för "Seder och bruk från förr" och har bland annat läst Linnea Fjällstedtsbarndomsskildringar. Åldern på deltagarna är mellan 75 och 90 år!

Böcker som väcker eftertanke och startar diskussioner

Nordiska författare, författarpar, bibelstudier och kolonialism är andra teman som står i fokus bland stadens bokcirklar.
Något som är nödvändigt under en bokcirkeldag är förstås att samla så många tips som möjligt på bra böcker att läsa i en bokcirkel. Deltagarna i bokcirkeldagen delade med sig av sina bästa bokupplevelser och talade sig varma för böcker som väcker eftertanke, startar diskussioner eller ger ett läsminne för livet.
Nedan kommer en lista på alla böcker som nämndes under dagen. Kanske kan någon av dem bli utgångspunkten för en ny bokcirkel?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar