Translate

torsdag 23 juli 2015

Att skriva en bok- Att låta karaktärerna växa och förändras

Att låta karaktärerna utvecklas personligt det är viktigt tycker jag. Jag vill att de ska växa under tiden på något sätt. 
  • Antingen att de kommer på att de har gjort fel, 
  • Att de ångrar sig,
  •  Att de gör på ett annat sätt i framtiden,
  •  Aller erkänner att de har gjort fel,
  •  Att de känner att de har blivit starkare,
  •  Att de tror mer på sig själva,
  • Att de ser på en sak på ett annat sätt
  • Att de får en aha-upplevelse
  • En som inte är empatisk att den personen åtminstone tar det till sig
  • En svag person som blir starkare
  • En inåtvänd person som blir friare och mer uttrycksfull

Jag kan ge flera exempel på det:
  1. Jag börjar med Alfrida i "Alfridas längtan till havet: och de inneboende magiska krafterna". Hon är uppfostrad med stränga regler och hennes styvfar förbjuder henne att utöva sina magiska krafter. Dessutom har hon också sin mor som dog på häxbålet och Alfrida vill naturligtvis inte gå samma öde till mötes. Men ifrån den bakgrunden går hon ändå ett steg längre, bit för bit. Hon övervinner sin egen rädsla så småningom och mycket hjälp får hon ifrån sin biologiska far som också han är magiker. Tillsammans utforskar de magins värld. 
  2. Vi har Johanna i boken "En mans ägodel" som var en hunsad och slagen kvinna i den boken. Hon var visserligen oerhört stark som klarade av den misshandeln men hon hade inte kraften att slå sig fri och visste inte hur hon skulle göra. I bok nummer 2 anammar hon sin egen styrka och slår sig fri ifrån dåtidens bojor på flera sätt. Hon visar framfötterna också på ett annat sätt men framför allt börjar hon då att tro på sig själv och sin egen makt. Om ordet empowerment hade funnits på den tiden så förstår ni vad jag menar. 
  3. Den boken jag skriver nu om Rikard där han är en typisk karaktär i början av boken men under tiden man läser romanen så förstår man att han har utvecklats oerhört mycket. Man förstår också varför han var som han var i början av boken för det finns ju alltid en bakgrund som påverkar karaktären att vara på ett särskilt sätt. Rikard träffar också Viveka som liksom han själv är oerhört tuff och målinriktad. Det är intressant att följa dem och deras viljor i kärleksromanen om 2000 talet. Den första delen av boken utspelar sig i Italien och sedan återvänder de till New York. Även Viveka kommer att förändras och ändra uppfattning om olika saker framförallt om Rikard. Hon kommer att se honom i ett nytt ljus. 
  4. En person som också har förändrats är Sienna Atterdag som när hon kommer in i handlingen i boken "Jakten på fem riken: Alfridas kamp emot depressionen" befinner sig i skogen med en otäck varelse efter sig. Hon är ett nervöst vrak när Alfrida finner henne och det trots att Sienna faktiskt också är en magiker. Men Sienna kunde inte nå sina magiska krafter på grund av det som hade hänt henne. Sienna och Alfridas vänskap börjar där och då och det blir ett innerligt förhållande dem emellan. De kallar sig själva för systrar. 
  5. En annan person är Johannes som är Alfridas far. Ifrån att ha levt ensam i alla år i New York så har han plötsligt kontakt med sin biologiska dotter. Den kontakten skänker honom mycket glädje men också sorg eftersom hans älskade dog på häxbålet (som var Alfridas mor). Han får lära sig att umgås med sin dotter och visa hur mycket han älskar henne och tvärtom. Det är väldigt svårt för dem båda att börja om ifrån noll för att ta igen alla de försvunna åren. Boken handlar mycket om deras gripande far och dotter relation. 
  6. Järle Elfstrand förändras oerhört mycket i boken "Alfridas längtan till havet: och de inneboende magiska krafterna". Ifrån att ha varit en ungkarl som hade många kvinnor efter sig blir han plötsligt en make och far. Han gör en lång resa när han byter ut sitt tidigare liv emot det nya. Han möter också för första gången i sitt liv sin själsfrände som är Alfrida. De delar både vardag och skepp tillsammans. 
©  Peter Knagert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar