Translate

måndag 20 juli 2015

1800-talet skepp och handel- historisk fantasy- Alfridas längtan till havet: och de inneboende magiska krafterna

Ut på havet och Järle och Alfridas långa resa hade börjat. Det är 1800 -tal och de är på väg till New York och Portugal bland annat. Nedan ett stycke när Järle som äger skeppet går igenom med kaptenen vad de ska ha med på resan.




"Kaptenen var rödmosig i ansiktet, var kraftigt byggd och hade skägg. Han var snyggt klädd i kaptenskläder.  
   - Ja titta här sa Kapten nöjt. Han visade Järle ett papper.  Järle läste: senapspulver, dovers pulver, tjärsalva, ricinolja, roséns bröstdroppar, blodiglar, hoffmanns droppar, bäska droppar, chinasalt, engelskt salt, lapishenna, cerat, blyättika, bindor, skenor och kirurgiska hjälpmedel.
   - Gott jag är nöjd sa Järle.  Följ mig Alfrida jag ska visa er kabyssen där vår kock håller till.  När de kommit fram till kockens kabyss sa Järle till Alrik där han stod och rörde i en gryta.
   - Har vi tillräckligt med mat på skeppet?
   - Ja det har kaptenen köpt, sa Alrik. Han visade honom en räkning som blivit betald. Järle och Alfrida läste: 10½ pund skeppsbröd en tunna kött, 2 tunnor fläsk, 1/4 skålpund smör, 3 dito ärtor, en fläskskinka, 1 pud stock fisk, 1 dito storsill, potatis och kålrötter, en rulle segelduk, 5 skålpund medwurst, 6 skålpund ost, 5 skålpund socker, 4 flaskor ättika, 10 skålpund talg och tändstickor. Det fanns också grisar och höns ombord sa kocken förklarande.
Byssan var liten och trång. Kockens utrymme rymde förutom den kol-eldande järnspisen också en arbetsbänk. Det var kockens uppgift att mata de höns och grisar som fanns på skeppet. De fick fett diskvatten, potatisskal och matrester.  Hans uppgift var också att göra arbete på däck och i riggen.
   - Ja vi äter tre måltider om dagen, förklarade Järle för Alfrida. Det går åt mycket mat på resan, fortsatte han och såg plötsligt frågande på kocken.
   - Har vi med öltunnan och brännvinet? varje man ska få 2,5 liter öl per dag. Har vi med oss trästånkorna att dricka ur? Järles frågor strilade som ett sommarregn...............................................©  Peter Knagert








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar