Translate

tisdag 28 juli 2015

Husfrun på Granö - historisk bok om 1100-talet- En mans ägodel av Peter Knagert

I boken "En mans ägodel" har jag försökt att få med atmosfären på 1100-talet angående seder och bruk, klädsel, matvanor m.m. Du hittar den till höger vid etiketterna!

Jag har ett exempel: På den tiden lagade man ofta flera rätter samtidigt i en kittel. Det ordnade man så att de avdelade rätterna med träplankor. Johanna praktiserar detta på gården Granö till. Men på gårdarna gjorde man ju inte på samma sätt och det fick Johanna bistert erfara. Det blev en maktkamp mellan henne och förste pigan på gården.


Kapitel 8 Livet som husfru
Johanna satt bredvid Thormund. Han vände sig till henne och sa:
   - Du tar över efter förste pigan. Det är du som från och med idag har ansvaret för allt det arbete som tjänstefolket skall göra här. Efter frukost får du tala om för tjänstefolket vilka sysslor de ska göra idag. Vi ska ha middag mitt på dagen då solen står högst och så ska vi ha kvällsmat till kvällen. Thormund klatschade till henne på låret och log.
   - Ja min herre sa Johanna vördsamt och hon log ansträngt tillbaka. Thormund log lyckligt och vände sig till den hirdman som satt bredvid honom. En piga hämtade Johanna för att föra henne till köksdelen. Vid härden arbetade en piga med kitteln som hängde över elden. Hon krävde också att få se hur förrådet såg ut och en piga följde med henne två trappor ner. Det var ett stort förråd konstaterade Johanna tacksamt. Men där fanns inte tillräckligt med bröd så det måste de genast sätta igång att baka.
   När hon kommit upp till köket igen tittade hon återigen ner i kitteln och sa:
   - Vi ska koka många rätter i kitteln  idag, sa Johanna med en så myndig röst som hon förmådde. Men inom sig kände hon att kroppen hade gått sönder. Och vad värre var hennes inre hade tappat fotfästet, tänkte hon. Vi ska först lägga fläskbitar i botten. Över där ska vi ställa en träskiva. På träskivan ska vi ställa en mindre kittel med höns, fortsatte Johanna oförtrutet.  I ett annat kärl får vi lägga karp som en av männen får dra upp i sjön.
   - Och överst ska vi ha en säck med pudding i avslutade hon. Hon pekade på en piga och sa:
   - Du får ta och plocka en höna. Hon vände sig åt en annan piga och sa:
   - Du gör i ordning puddingen och när hon vände sig till den tredje sa hon: Du får bena ur fisken och ordna med den. Till den fjärde pigan sa hon: Du lagar till fläskbitarna. Se så! Vi har inte hela dagen på oss.  
   Johanna klappade frustrerande i händerna. Det skall vara klart till mitt på dagen. Då stod solen högst på himlen och då var det middag, konstaterade Johanna. När du är klar med hönsen sa hon åt den första pigan börjar du sätta degen till baket. Johanna övervakade arbetet och drev sina pigor lika hårt som hennes make skulle ha gjort. Johanna kände att allt måste bli väl och hon hade inget val. Men denna gången blev Thormund makalöst nöjd med hennes arbete.
   Men gamla Edda stod med snipig mun och log elakt emot Johanna.
   - Slika dumheter att laga flera rätter i samma kittel! Vilket påfund! sade Edda surt till Johanna. Den unga frun på Granö blängde på den gamla kvinnan. Den gamla kvinnan som år efter år hade styrt och ställt på Granö.©  Peter Knagert (text)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar