Translate

onsdag 1 juli 2015

En piga på 1800 talet

Arbetet som piga var sannerligen inte lätt. Det fick Alfrida erfara när hon sökte tjänst hos Garbergs. Den platsen skulle komma att förändra hela hennes liv. 


Kapitel 3.    Livet som piga
Huset låg en bit utanför Gävle men med gångavstånd in till staden. När en piga öppnade vid köksingången smet en svart katt ut. En bit därifrån skällde fyra stora lurviga hundar. Naturen var lummig runtomkring och skogen stod mörk och vacker intill. Familjen Garbergs var mycket förmögna. De arbetade inom fastighetsmarknaden. Familjen ägde också sju skepp och hade ett köpmanshus nere i hamnen. Det var en stor vit herrgård med flera våningar. Av tjänstefolket fick hon veta att gamle Alrik var död men att hans son Albrekt tagit över huset och rörelsen. Hon blev visad in till husmamsellen Alma som hon tidigare hade arbetat för. Alfrida installerade sig på sitt gamla pigrum tillsammans med två andra flickor. Hon mindes hur sträng husmamsellen hade varit.
   Klockan fem nästa morgon blev hon bryskt väckt av henne. Alfrida fick veta att hon skulle se till brasan i stora salongen. Husmamsellen gestikulerade hetsigt med händerna och hon sa:
   - Det blir smör och bröd på förmiddagen, då lillemiddag serveras. Ni arbetar till klockan nio på kvällen tillade hon. Ni tjänar 130 kr på ett år och det ingår kläder, mat och husrum i er tjänst sa hon.        
   Alfrida kom snabbt in i sina göromål för hon mindes hur det var förr i huset. Hon noterade att det mesta var sig likt. Alfrida tänkte på hur vackert det var i salongen. Innanför salongen var det en hall där det var två stolar och ett bord placerat vid väggen. I den yttre hallen tog butlern emot gäster. Där stod också en klädhängare och en vacker matta låg på furugolvet. I salongen hängde det vackra tavlor med rävar och harar. Familjen hade ett jaktintresse, det mindes hon. På den andra väggen hängde förfäder till familjen Garbergs. Alfrida öppnade dörren till salongen och hon gick in utan att titta sig för. Herrn i huset sov förstås i sin säng så det var bara att gå in, tänkte hon. Skymningsljuset föll in bredvid de tunga gardinerna där de vita luftiga hängde emellan. På åkern utanför dröjde sig ett tunt dislager kvar sedan natten. Hon knäböjde vid spisen. Hon rörde i brasan och lade på nya vedträn.  I salongen var det vackert upplyst av alla fotogenlampor. Tunga gröna gardiner hängde lodrätt ner emot golvet. Fönstren var stora och vackra. En braskamin var central i rummet och det strömmade värme ifrån den och värmde upp salongen. På spiselhällen stod flera släktfoton. I rummet fanns också soffor i ena delen av rummet och i den andra delen fanns ett skrivbord. I huset förutom Albrekt och personalen fanns också hans mor men hon var sängliggande och vistades på andra våningen. .................................©  Peter Knagert

du hittar den bland annat här





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar