Translate

söndag 19 juli 2015

Vad är högkänslighet?

Vad är högkänslighet eller HSP?

En del av oss är extra känsliga. Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som finns hos 15-20 procent av den globala befolkningen - jämt fördelat mellan kvinnor och män - liksom hos de flesta djurarter.

Högkänslighet eller HSP (Highly Sensitive Person) är ingen ny bokstavsdiagnos, utan ett begrepp myntat av psykologen Elaine Aron som har bedrivit forskning kring extra känslighet i drygt 20 år.

Högkänsliga personer föds med ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor. Detta gör högkänsliga personer extra mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö. De lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Därför behöver de mer tid och energi än andra att smälta alla intryck.

Även om draget tillhör en minoritet menar Elaine Aron att detta är tillräckligt många för att betraktas som normalt men inte tillräckligt många för att omgivningen alltid ska förstå. Många högkänsliga människor blir därför missförstådda och felbedömda, vilket kan få dem att känna sig "konstiga", "onormala", "fel" och utanför.

Det faktum att högkänsliga människor uppmärksammar så många detaljer och har svårt att filtrera allt inflöde gör att de lätt blir överstimulerade. Detta leder till att de blir överväldigade, känner sig uppjagade, blir stressade, får kortslutning ... särskilt när de står inför stökiga situationer, upprörda människor, höga stimulansnivåer och plötsliga förändringar. I sådana situationer kan högkänsliga personer bli allt annat än empatiska! Då vill de helst bort därifrån! Därför behöver högkänsliga personer ofta dra sig undan för att få vila ifred på en mörk och tyst plats eller i naturen.

Men tack vare sitt känsliga nervsystem är högkänsliga människor också mer eller mindre empatiska, medkännande, omtänksamma, intuitiva, kreativa, begåvade och djupsinniga med ett rikt inre liv. Högkänsliga personer tänker gärna globalt, de kan ofta ana faror och inse konsekvenserna av ett visst handlande innan andra människor gör det.

Här kan du testa dig själv
Med utsikt över havet på yogaretreat för högkänsliga, Österlen
Med utsikt över havet på yogaretreat för högkänsliga, Österlen
KÄNNER DU IGEN DIG?
  • Är det vanligt att du känner ett behov av att "dra dig tillbaka" när du varit ute bland mycket folk eller stora fester?
  • Har du ofta känt att det är något ”fel” på dig?
  • Blir du lätt överväldigad av sinnesintryck?
  • Kan du lätt känna av stämningar i ett rum utan att något har sagts?
  • Har du lätt för att känna in hur andra mår?
  • Känner du att du ofta blir överväldigad av känslor, att det blir ”för mycket”?
  • Har du fått höra att du är ”överkänslig”?
  • Har svårt att se våldsamma och blodiga spelfilmer fastän du vet att det hela är på låtsas?
http://www.xn--hgknslighet-n8a5u.se/om-hsp-21694736

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar