Translate

fredag 18 september 2015

Kung Knut Eriksson och striden- boktips

Här kommer vi in i boken En mans ägodel när strider är igång som bäst mellan Thormund som strider för kung https://sv.wikipedia.org/wiki/Knut_Eriksson

Men i boken kallar jag honom för ett annat namn. Han och kungen strider emot Kol och Burislev men de har också andra namn i boken.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Thormund red ut ifrån gården i sporrsträck. Han var på väg till kungen.  Han var påpälsad men ändå kände han kylan. Thormund skulle vara med att leda striderna emot Valdemar och Karl Sunesson  som gått samman för att störta kungen. Ryktesvägen hade de hört att Karl och Valdemar skulle anfalla ifrån väster om Stockholm.
   Han hade ridit i flera veckor då han närmade sig Norrköping stad söder om Stockholm. Därifrån var inte långt kvar till kungen i Stockholm . Thormund ämnade tillsammans med sin hird sammanstråla med hans majestät och sedan rida väster om  Stockholm. De var tre dagsritter ifrån huvudstaden, då det hände. Thormund och hans män stirrade misstänksamt emot de branta klipporna som fanns på varsin sida om stigen de red på. De var tvungna att rida igenom passagen där rövare ofta låg i bakhåll. Det andra alternativet hade varit att rida runt och då  skulle de troligtvis komma för sent till kungen.
   Då plötsligt hörde Thormund slagen efter hovar som kom emot dem. I nästa stund såg Thormunds och hans hirdmän klungan av män som närmade sig. De var tungt beväpnade det såg Thormund. Han kramade svärdet och red rakt emot dem. Han kommenderade sina män att följa honom. Thormund kunde höra sina mäns hästar och männens svordomar rakt bakom sig. Thormund Dräparen mötte den förste riddaren som kom emot dem. Riddaren höjde sitt svärd men Thormund var snabbare. Thormunds svärd hade färgat riddarens bröst i blod. När fiende nummer två  riktade in sig på Thormund regerade han blixtsnabbt och högg huvudet av riddaren. Thormund och hans män hade rört sig framåt och ut ur den smala klyftan av berg på bägge sidor medan de stred. Efter klyftan fanns det en sjö och ängar. En riddare som hade fallit av sin häst reste sig i detsamma Thormund närmade sig och måttade ett slag emot Thormunds häst. Hans häst skrek hjärtskärande och ramlade blödande ihop på marken. Thormund svor och gick av hästen i fallet. Nu skulle han få strida till fots. Han gick fram till den liggande mannen som dödat hans häst. Ursinnigt högg han mannen ett flertal gånger. Då mannen var död reste sig Thormund upp.  
   Thormund manade på sina män att röra sig framåt. Själv tog han hand om ytterligare en riddare som mödosamt försökte att resa sig  upp. Med ett enda slag klöv han mannens rygg. Riddaren föll med ett gurglande läte till marken. Thormund var fokuserad och hans tankar var endast på slagfältet. Ett misstag och han skulle dö, tänkte han. Riddaren som troligtvis var en av Karl och Valdemars män var dåligt tränade och det blev en relativt lätt sak att strida emot dem, tänkte Thormund. Tiden gick och man efter man föll under Thormund och hirdens svärd.
   Då ingen längre attackerade Thormund satte han sig tungt ner på marken.  Överallt låg det sönderslagna och skadade män. En del var döda och andra jämrade sig. . Isen låg på sjön men inne vid strandkanten var den sprucken och vattnet sipprade ut in emot land. Dammet efter hästarnas hovar hade lagt sig som en grå dimma över ängen och vattnet. Inne vid stranden hade vattnet blivit rött. Thormund gav order till sina män att hugga huvudet av de som fortfarande levde. ©  Peter Knagert
Thormund kallad för Dräparen för sin framgångsrika stridskonst
Amund en riddare i Thormunds hird




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar