Translate

söndag 27 september 2015

Vad betyder det att vara högkänslig?

Vad betyder förkortningen HSP?
HSP är en förkortning för 'Highly Sensitive Person'. På svenska blir det fritt översatt 'högkänslig person' eller 'högsensitiv person'. Begreppet HSP myntades på 1990-talet av den amerikanska forskaren och psykoterapeuten Elaine N. Aron, bl.a. verksam vid Stony Brook University i New York.
Är HSP ännu en s.k. bokstavsdiagnos?
Nej, HSP är inte någon psykiatrisk 'bokstavsdiagnos'. I stället är det en beskrivning av hur vissa människor, liksom vissa individer hos många andra djurarter, fungerar då de är lite känsligare än andra. En grov uppskattning säger att ca 15–20% av alla människor, liksom individer bland en uppsjö av andra djurarter, kan beskrivas som högkänsliga. HSP betecknar således en väl spridd personlighetstyp -- i Sverige torde närmare 1,5 miljon personer vara berörda, i världen drygt en miljard!
Har jag en HSP-personlighet?
För att ta reda på om du kan tänkas ha en högkänslig personlighet finns ett kort och relativt enkelt test som kan ge en indikation på hur det står till med den saken. En engelsk version av testet finns på Elaine N. Aron's webbplats. Tips: Räkna antalet rutor som du markerat innan du tar del av resultatet! En svensk utgåva av testen finns också framtagen i PDF-format. Den finns tillgänglig genom att klicka här.
OK, berätta mer om HSP!
Forskning visar att högkänslighet är en medfödd egenskap, ett personlighetsdrag på biologisk grund. Biologer har funnit denna egenskap hos individer bland en mängd djurarter — från bananflugor och fiskar till hundar, katter, hästar och primater. Känsligheten speglar vad man tror är ett känsligare nervsystem hos vissa individer och detta leder till en viss överlevnadsstrategi, som ofta yttrar sig i en individ som hellre inledningsvis utforskar sin omgivning genom observation än att omedelbart röra sig runt i den. Individen kan således av andra uppfattas som överdrivet försiktig och tystlåten i t.ex. nya sociala sammanhang.

Man har också funnit att hjärnan hos högkänsliga personer fungerar lite annorlunda än hos icke-känsliga. Känsliga personer är ofta mer medvetna om subtila nyansskillnader och detaljer, vilket främst beror på att deras hjärnor bearbetar informationen annorlunda och reflekterar över den på ett djupare plan. Inte sällan leder det till att man som känslig individ känner sig överväldigad, överbelastad, av intryck. Man blir helt enkelt lättare överstimulerad när saker och ting blir för intensivt, komplext eller kaotiskt under en tid.

Detta personlighetsdrag är ingen ny upptäckt, men det har tidigare ofta misstolkats. Eftersom känsliga personer föredrar att observera framför att agera när de kommer in i nya situationer har de ofta kallats blyga. Men blyghet är ett inlärt beteende, inte ett medfött. I själva verket är ca 30% av de högkänsliga personerna också extravert utåtriktade, så känslighet behöver inte vara förknippad med en i övrigt introvert personlighet.

Känslighet har också tidigare kallats hämning, rädsla eller neuroticism. Vissa känsliga personer beter sig på detta sätt, men det är inte medfött och inte heller den mest grundläggande egenskapen hos dessa personer.

Slutligen, känslighet värderas olika i olika kulturer. I kulturer där det inte värderas så högt, som i vår västerländska, tenderar en känslig personlighet också att vara förknippad med låg självkänsla. I en sådan kultur blir de ofta tillsagda att inte vara så känsliga, vilket dock brukar bidra till att de känner sig än mer annorlunda och därför får ännu sämre självkänsla.

Källa: Aron, E.N. (1999). The Highly Sensitive Person. How to Thrive When the World Overwhelms You
Typiska kännetecken för HSP?
Nedan följer en uppräkning av några vanliga och utmärkande kännetecken för en HSP-personlighet. Ingen individ har alla dessa men bör, för att betecknas som HSP, uppfylla en majoritet av dem:
  • Föredrar att stå vid sidan av snarare än att kliva rätt in i en ny social eller rumslig situation, för att därigenom få tid på sig att observera och reflektera innan man aktivt engagerar sig i situationen.
  • Är väldigt medveten om detaljer, nyanser och små kontraster.
  • Vill överväga alla detaljer och möjliga konsekvenser innan man handlar. "Gör det en gång och gör det rätt." Detta medför att man som HSP fattar beslut långsammare än många andra, är mer medveten om risker och möjligheter, och anses långsam men korrekt eller rent av perfektionistisk.
  • Är mer medveten om andras tankar och känslor än vad de flesta är, p.g.a att man är duktig på att fånga och tolka sociala icke-verbala signaler. Vilket gör att man ofta gissar rätt med hjälp av sin intuition.
  • Åsamkas ofta större lidande p.g.a. dåliga uppväxtförhållanden än vad andra gör, men kan också ha vunnit mer än andra om man har vuxit upp under goda förhållanden.
  • Handlar mer samvetsgrant än andra p.g.a att man är så starkt fokuserad på orsak och verkan (d.v.s. risker och möjligheter). Vanligt är därför att man som HSP tänker att "Tänk om alla lämnade skräp efter sig på det viset" eller "Om jag inte blir färdig med mitt jobb i tid kommer jag att sinka andras".
  • Är ovanligt bekymrade över sociala orättvisor och miljön, samt uttrycker ofta ett starkt känslomässigt engagemang. T.ex. "Jag kunde inte bara stå där och låta det hända henne" eller "Jag försökte under flera år aktivt att få andra att förstå innebörderna av den globala uppvärmningen".
  • Behöver inte så mycket stimuli för att bli överstimulerad eller upphetsad. Detta leder till att man ofta har sämre prestationsförmåga än andra, t.ex. vid tävlingar, framträdanden, vid tal i offentliga sammanhang eller när man träffar en välomtalad människa för första gången, om man observeras av andra när man utför en syssla, vid tidsbegränsade tester samt på platser som är högljudda eller vid större folksamlingar.
  • Är begåvad, är konstnärlig eller har en passion för att ta del av olika konstformer.
  • Har ett starkt spirituellt intresse och utövar det.
  • Beskriver ofta en större känslomässig reaktion än andra vid olika händelser.
  • Upplever ofta förändringar i tillvaron som stressiga.
  • Har ofta ovanligt livliga eller färgstarka drömmar.
  • Minns att man haft sådana här särdrag redan som barn.
  • Klagar mer än andra över att man är överstimulerad eller över att vissa miljöer upplevs som obehagliga.
  • Har en större sensorisk känslighet — darrar lätt, har ett mer reaktivt immunförsvar och har en lägre smärttröskel. Får ofta större reaktioner av koffein och mediciner än vad andra får.
  • Pratar på ett hänsynsfullt vis, ibland på ett indirekt sätt. Ger antydningar i stället för direkta uppmaningar.
  • Tycker att naturen har en särskilt helande och lugnande effekt, eller att man oftare än andra blir rörd av dess skönhet. Förtjust i djur, växter och att vara nära eller i vatten.
Källa: Aron, E. (2010:6–7). Psychoterapy and the Highly Sensitve Person. Improving Outcomes fot That Minority of People Who Are the Majority of Clients.
Vad är inte HSP?
För att få ett bättre grepp om HSP kan det vara bra att veta vad det inte är. Exempelvis är HSP...

...inte en utvecklingsstörning
...inte en form av autism eller Aspergers syndrom
...inte en variant av ADHD eller ADD
...inte en sorts depressionstörning eller dystymi
...inte ett utslag av manisk, hypomanisk, bipolär eller cyklotomisk störning
...inte att förväxla med panikattacksyndrom eller panikstörning, agorafobi ("torgskräck"), social fobi, tvångssyndrom, postraumatisk/akut stressyndrom eller generaliserad ångeststörning.

Källa: Aron, E. (2010:199ff). Psychoterapy and the Highly Sensitve Person. Improving Outcomes fot That Minority of People Who Are the Majority of Clients.

Om du har funderat kring dig själv eller t.o.m. genomgått vedertagna professionella tester, utifrån ovanstående psykiatriska diagnoser men inte helt "hittat hem till dig själv" i dem, så kan det hända att de inte beskriver dig tillräckligt väl. Kanske stämmer modellen för HSP bättre in på dig?

Mer information om HSP hittar du på t.ex. dr Elaine N. Arons webbplats och i Wikipedia.http://www.hspsverige.se/vanliga-fraringgor-om-hsp.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar