Translate

torsdag 20 augusti 2015

Att vara husfru på 1100-talet var inte lätt - läs boken En mans ägodel

Hur är det att vara husfru på en stor gård?
Johanna fick nycklarna till gården och borde ha haft en stor ställning på gården. Och visst om man jämför henne med tjänstehjonen och pigorna så hade hon naturligtvis en större ställning men inte alltid ändå. Det som hon bestämde på gården kunde med en enda blick förstöras av Thormund hennes make eller en kommentar kunde ta henne långt ner i ett dikt mentalt sett. Johanna kände aldrig att hon hade makten att vara husfru på deras gård Granö och riddarborgen. Men hon kämpade ändå för sin ställning så gott hon kunde förutom att försöka överleva Thormunds slag och förnedringar.
Förutom att hon hela tiden måste passa sig för Thormunds vrede fanns det också en annan person på gården som inte gillade henne och det var Edda. Den gamla kvinnan hade varit husfru på gården så länge som hon mindes. Thormund hade varit ogift och då hade hon haft makten över gården. Edda och Thormund hade ett ömsesidigt förhållande till varandra för han respekterade faktiskt henne och låg inte med henne. Han såg henne endast som sin husfru och lät henne faktiskt styra och ställa mer än Johanna fick. Men Edda hade han känt sedan han var en liten pojke och hon blev förmodligen en slags modersfigur för honom.
Johanna åh sin sida var oerhört ung med sin unga ålder, hon var inte ens myndig räknat i våra dagar den dag hon gifte sig. Hon hade fått lära sig allt en gårdsfru skulle kunna men hon hade naturligtvis inte i sina vildaste fantasier tänkt sig att det var just som det var. Förutom att hon hade ansvar för att alla på gården fick mat skulle hon också ändra på de vanor som Edda hade statuerat som ett exempel på riktighet. Hon fick därför gå emot all den tradition som hade rotat sig på gården och började istället att visa upp en helt ny sida av hushållning. Förutom att se till att dessa nya vanor började att tas på allvar fick hon också arbeta med att få Edda att bli underdånig, vilket inte var en lätt uppgift. Hon fick heller ingen hjälp i det avseendet av Thormund, tvärtom. Han straffade henne istället om inte de i köket följde hennes order. Det var alltså inte en lätt situation som hon befann sig i och dessutom måste hon också ta hand om sin såriga och våldtagna kropp. När sedan barnen kom fick hon även se till deras bästa. Han slog dock aldrig barnen men Thormund var mycket sträng emot dem. De skulle uppfostras hårt och det var också något som makarna inte tyckte likadant om.
När allt kom omkring så var inte Thormund och Johanna menade för varandra. Hon fick ett helvete och hon visste inte hur hon skulle ta sig ur det. Till slut kom hon på att endast döden skulle befria henne. Men hur det gick får du veta om du läser boken. Det finns också en fortsättning på boken som kommer att heta "släpp själen fri" och som är del 2 i serien Makten och kärlekens vägar. Den är så gott som färdigskriven men den ligger och mognar så att säga och skall redigeras och kompletteras tills den blir så perfekt som jag vill ha den. Tills dess börja med del 1 som heter "En mans ägodel" ©  Peter Knagert (text)
-----------------------------------------------------------

bild:www.so-rummet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar