Translate

söndag 16 augusti 2015

En utsatt kvinna- Läs den historiska och spännande boken

En del karaktärer är smärtsamt att skriva om.
En av dem jag först kommer på är Beredslava som arbetade i krukmakeriet i boken

"En mans ägodel"

Hon var invandrare och hade arbetat hårt för att komma upp sig i den position som hon befann sig i när berättelsen tar sin början i boken. Hon hade den förmågan att göra vackra saker i krukmakeriet vilket gjorde att inte alla kunde ta hennes plats utan hon var rätt unik, åtminstone trodde hon det själv. Hon var stolt och glad över sig själv.

Den enda smolken i bägaren för henne var Thormund. I början hade han uppvaktat henne helt öppet trots att han var gift och hon hade blivit smickrad. Men ju längre tiden gick och de fått barn tillsammans hade Thormund blivit alltmer krävande och elak.


Hon och Johanna blir dock bästa vänner eftersom de delar på Thormunds vrede och hårda nävar. Så trots att Johanna är gårdsfru och bestämmer över Beredslava och de andra på gården så är hon ändå lika liten när det gäller att freda sig emot Thormunds slag och hotelser. Däri finner de här två kvinnorna varandra och de gör allt för att stötta varandra.

Beredslavas historia var svår att skriva men det gick bokstav för bokstav. Men hon fick det ändå bättre längre fram i livet och det är jag glad över. 
©  Peter Knagert
thormund

 johanna

Johanna som ung

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar