Translate

måndag 17 augusti 2015

Hultanernas rike- boktips hösten en fantasybok

Så här ser Hultanerna ut i boken Jakten på fem riken: Alfridas kamp emot depressionen!

I boken beskriver jag dem så här
"   Johannes ruskade av sig sina farhågor och fortsatte att berätta för Alfrida om hultanerna.
   - De äger magiska krafter som de får ifrån sina invigningsriter och blir därmed bergsvägarnas beskyddare, härskare över väderleken och skyarnas hemligheter förklarade han. De yngre får lära sig av de äldre allehanda färdigheter.  Hultanen får tre saker som han ska bära med sig: ett björkbetsel, en liten yxa och en trollbok. Hultanen blir sedan en trollkarl,  fortsatte Johannes sin berättelse.
   En hultan kan med sin drake också stiga upp bland molnen, berättade Johannes uppspelt.  När hultanen inte rider på draken lever djuret i sjöarna. På vintern tar hultanen fram sin lilla yxa och hugger sönder isen. Och när draken dyker upp ur vaken sätter hultanen björkbetslet i drakens mun. Sedan flyger hultanen med sin drake hem till sitt bo.
    - Så en hultan äger alltså magiska krafter ? påstod Alfrida förbryllat och drog sin huva över huvudet. Det hade plötsligt blivit kallt tyckte Alfrida som frös. Det var en märklig historia som hennes far nyss hade berättat.
   - Ja det är sant, svarade Johannes stilla och flätade ihop sina händer. 
   - Men var tror Ni att hultanen håller er syster fången?  undrade Alfrida andlöst.
   - Jag kan inte säga exakt var min syster befinner sig men jag känner hennes närhet och jag kan se omgivningen runt Karin.  I den synen jag fick sist, såg jag en hultan som höll henne fången.  Min syster sitter i en bur berättade Johannes med sorgsen röst. Han stannade plötsligt till och satte sig på huk.
   - Det mörknar snart och vi måste vara utvilade tills i morgon sade han till slut. Johannes trollade fram en filt med hjälp av sin kristallstav. Han drog filten tätare omkring sig och gäspade. Han lade sig ned på marken.
   - Far jag vet inget om er sade hon andlöst och slog ut med händerna i förtvivlan. Hon ville inte sova utan tala med sin far i timmar!
   - Det är ingen fara min dotter för vi kommer att berätta om våra liv för varandra sade han ömt. Sedan tittade han intresserat på  henne och frågade: Vad vill Ni veta? Hans bruna ögon såg forskande på henne.
   - Allt! sade Alfrida och bredde ut sina händer framför sig. Hon gav också sin kristallstav order om att ge henne en filt. Hon satte sig sedan på sin filt.
   - Ha sakta i backarna min flicka sade Johannes och skrattade hjärtligt. En sak i taget vet Ni väl att det heter? inte sant? Alfrida skrattade också hon åt sin iver att få veta.
   - Jag har alltid varit vetgirig förklarade Alfrida och Johannes nickade.
   Alfrida tittade på två svanar som simmade i sjön. Johannes följde hennes blick.
   - Ja svanar är varandra trogna hela livet sade Johannes trevande. Han gjorde en konstpaus och fortsatte sedan : Om jag och er mor hade varit svanar då hade vi varit tillsammans livet ut sade han med sorgsen röst. Alfrida nickade. Men det blev inte så eftersom vi är magiker stönade Johannes fram.  Men tyvärr får ingen vara en magiker, i alla fall inte i vårt land sade Johannes med bitterhet i rösten. Han kände sin sorg då han tänkte på Hannas häxbål för länge sedan.
   - Nej och det är fruktansvärt svarade Alfrida i samförstånd. Men far tror Ni att mina barn kommer att få utföra magi i frihet? undrade hon.
   - Nja det dröjer nog några hundratals år innan det är accepterat sade Johannes. Sov min dotter sade han ömt och reste sig halvvägs upp och kramade om henne.
    - Sov gott far sade Alfrida och drog filten tätare omkring sig. Hon lade sig ner.
   Inom Alfrida snurrade många frågor. Skulle de hitta Johannes syster Karin? Hennes far hade berättat att de först skulle bege sig till Trädens rike eftersom det var dit som Karin hade åkt i jakten på skogens hjärta. Hon kände att ett stort äventyr väntade på henne men Alfrida kände också"
------------------------------
Kapitel 8  Hultanernas rike
  Nästa dag flög de vidare och landade i ett annat rike. Långt därnere såg de bruna varelser och  svarta drakar i utkanten av dalen. De landade på ett stort berg.  Därifrån hade de god utsikt över Hultanernas rike. Alfrida såg hur de spetsiga husen stretade uppför bergets södra sida. De flesta byggnader var stenhus som hade svarta tak. Men hon såg också ett och annat trähus. Alfrida såg stadens huvudgata där hus och köpmansbodar trängdes tillsammans. Gränderna runt om huvudgatan tycktes så smala att endast en hultan i taget kunde gå där. Alfrida tittade på de översta husen som majestätiskt slingrade sig uppför berget och tycktes nudda himlen. Huvudgatan och dess sidogator tycktes vara överbefolkade av hultaner, tänkte Alfrida. Närmast dem på den norra sidan fanns enbart stora slätter. Men längre bort skymtade Alfrida en skog. 
   Draken drog sig på trötta ben in i grottan en bit därifrån. Han sträckte vällustigt ut sig och spann av välbehag. Ute regnade det som vanligt och han var glad över att få ligga inne i grottan hos sin ägare. Han rörde stelt på sin svans och drog sina vingar tätare om drakkroppen. Draken var relativt ung men i hans hårda liv hade kroppen fått ta emot mycket stryk i de strider han deltagit i. Han gjorde en grimas och nosade försiktigt på sitt ena ben. Den krigsskada han ådragit sig i striden för ett år sedan gjorde fortfarande ont. Han blinkade förstrött och lät blicken svepa runt i grottan. I ena hörnet låg hans herre. Draken fnyste och ett rökmoln steg upp ur hans näsborrar. Hultanen trodde att det var han som fostrade och ägde draken. Men Borstek visste att det var tvärtom. Nåväl Borstek skulle vila någon dag eftersom det verkade att vara stiltje i kriget med topanerna. Vaksamt spejade han ut genom grottans öppning. Han kisade sömnigt och försökte att se den annars så lilarosa himlen. Men utanför grottan hade himlen antagit en gråsvart siluett. Det mörka var omgivet av ett rödorange egendomligt sken.
   Efter en stunds vila gick draken ut ur grottan och såg sig omkring. Hans svarta fjäll lyste i skenet av blixtens framfart och blev silvergrå av ljuset. I fjärran såg han ett ljussken som vittnade om strid. Intresserat sträckte han på halsen för att se bättre. Med sin genomträngande blick såg han en kvinna med rött hår och en äldre herre som slogs med drawks. Var det här ögonblicket som han hade väntat på? funderade han upphetsat. Hans farfar hade innan han avlidit mödosamt viskat fram de märkliga orden:
   - En dag ska Ni utföra stora ting och tillsammans med en kvinna och man som är magiker. Ni kommer då att rädd flera riken!
   Borstek hade sedan den dagen funderat och begrundat de orden. Långsamt sträckte han ut sina vingar och gjorde sig redo att lyfta. Det var dags för honom att anta farfars märkliga ord om framtiden. Han fällde en tår innan han lämnade sin herre som fortfarande sov i grottan.

    - När ska vi anfalla? frågade Alfrida i viskande ton. Stora svarta drittor flög majestätiskt omkring över dalen. Alfrida ryste över bilden hon såg. Inom sig anade hon skrik och död. Öronbedövande ljud ifrån åskan hördes som blandade sig med blixtrarnas  fräsande ljud. Himlen tycktes ha öppnat sig och regnet forsade ned över dem.
   - Vi använder oss av en völva, sade Johannes med ett illmarigt leende och drog sin slängkappa tätare omkring sig. Han fällde också upp sin huva.
-----------------------------------------------------------------
- Använd din egen drawk Alfrida!
   - Men far jag vet inte hur den fungerar protesterade Alfrida.
   - Ni lär er snart sade Johannes uppmuntrande. Alfrida såg hur en hultan närmade sig Johannes och skrek till.
   - Far akta er! ropade hon förtvivlat. Johannes vände sig om och ställde sig bredbent. Ett blått ljussken lyste runt om hans drawk. Avvaktande höll han sin drawk framför sig. Hultanen hade också stannat och avvaktade med sammanbitna tänder. Alfrida tyckte att hultanen var vedervärdig och hon visste att hultanerna också var farliga. De var mäktigare än topanerna eftersom de även ägde magiska krafter. Häpet såg Alfrida att hultanen också hade en drawk i sin hand. Johannes attackerade med ett väsande hultanen. Johannes drawk nuddade vid hultanen och fienden skrek till i vanmakt men sekunden efter hade hultanen svarat med samma mynt. Johannes skrek till och en vild................. ©  Peter Knagert
Här är också en bild på Alfrida såsom jag ser henne


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar