Translate

tisdag 25 augusti 2015

Historisk bok spännande- riddare 1100 talet

http://www.amazon.com/En-mans-%C3%A4godel-Swedish-Edition/dp/9174635530

utdrag ur boken
Kapitel 13 Besök av biskopen
En dag i december 1166 kom biskopen Henrik. Utsikten över skogen med gnistersnö och krispig kyla fick Johanna att le då hon spejade ut genom fönstret i riddarborgen. Han skulle visitera alla sina kyrkor i sitt stift. Han hade även i sin ägo ett antal gårdar att ombesörja. På vägen till församlingens kyrka passade biskopen på att gästa Thormunds gård.
   Johanna skyndade sig att rätta till den vackra duken i riddarsalen. En sådan här dag då en så förnäm man skulle gästa dem måste det vara prydligt och snyggt där, tänkte Johanna. Dagen till ära hade Johanna klätt sig i en vacker mörkblå klänning med sedesamt hög krage som modet bjöd. Upptill på huvudet hade hon sin hennina med slöja. Hon såg ut som en drottning då hon skred fram i salen. Johanna övervakade sina pigor och legohjon som ordnade i köket. De måste vara beredda utifall att biskopen även plägade gästa dem vid middagen. Men varken Thormund eller Johanna visste om biskopen hann med middagen, eftersom han var en mycket stressad man.
   Solen hade smält snön framför vindsbryggan då hirdmännens hästar hade gått och trampat omkring just där. Leran lyste och glittrade i solskenet. Biskopen dröp av sarkasm då han sa något nedlåtande till sin dräng innan han behagade att nedstiga ifrån hästen. Biskopen nedlät sig till att värdigt nicka till vakten som stod där och fick passera vidare. Han gick med stadiga steg upp på vindsbryggan och fortsatte vägen in i riddarborgen.
    Han vätte sina läppar som för att ta sats liksom en penna som vässas innan den skriver. Åh han hade så mycket att förtälja! Detta skulle bli en stund att minnas, tänkte han hoppfullt. Han stod utanför porten till kärnhuset och såg hur människorna omkring honom såg upp till hans skapelse. Den smyckesklädda biskopsdräkten blänkte i solskenet. Han var en stilig man biskopen, om han fick säga det själv. Faktiskt ansåg biskopen att han den store frälsarens  uppgift var att visa menigheten stil och klass. Han såg i mjugg på hur alla krusade inför honom och njöt av situationen. Biskopen borstade  och stampade av sig snön innan han steg på i kärnhuset. Biskopen steg vördsamt över tröskeln till Thormunds riddarborg som om han vore Guds utsände.
   Då biskopen stigit in i riddarborgen tog han vänligt emot det krus med björkvatten som han tvagade sig i.©  Peter Knagert



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar