Translate

söndag 30 augusti 2015

En ondskefull man- En historisk roman om 1100 talet

http://www.amazon.com/En-mans-%C3%A4godel-Swedish-Edition/dp/9174635530

Att bli stark genom att förödmjuka andra
Det händer i min bok "En mans ägodel". Jag tänker på Johannas make som genom att slå Johanna känner att han växer och blir större.
Jag tänker på fogden på gården som slår tjänstehjonen och därigenom känner sig större och mäktigare.
Men bara en svag människa har dessa instinkter att göra sig större på bekostnad av andra.
Det är ett hemskt sätt att behandla andra människor.  Men det var en stor del av livet på medeltiden. Då det fanns olika samhällsklasser och då kvinnan ansågs vara mannens ägodel.
Jag tänker på den gången då fogden jagade de två tjänstehjonen som inte ens hade en sängplats utan fick sova på stallgolvet. Den natten när de rymde och hur fogden och hans män jagade dem. Det var ett spännande scenario där jag inte ska berätta om utgången av hur de lyckades att rymma eller inte. Läs boken så får du veta.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
  Plötsligt öppnades dörren till skjulet på vid gavel och morgonens ljus letade sig in i den tidiga timmen. Fogden Beijers bistra och elaka ansikte tornade upp sig framför legohjon och löskefolk i skjulet. Likt insekter låg de skavfötters på golvet i skjulet. När de första ljusstrålarna letade sig in i skjulet steg alla upp på vingliga ben. Men inte fort nog för Beijers. Han svingade sin piska först i luften och sedan över var och en. Aj det gjorde ont förnam Ragna. Men hon var van  vid att bli pryglad varje morgon. Och gjorde de fel under dagen fick de mer stryk.
   - Era lata jävlar! hördes Beijers röst som liksom ett svärd sökte sin baneman.
   - Se så! rör på paltorna! skrek han ursinnigt. Var och en satte igång med sina sysslor och arbetade frenetiskt ute och inne i boningarna. De visste vad de var satta att göra. Hela tiden hade de Beijers skarpa ögon över sig.
   Hans ögon lämnade dem ingen ro eller rast. Då kvällen kom gick de på tunga steg in i skjulet igen och lade sig trötta på golvet. De somnade omedelbart. Ja så såg det ut deras liv. Ett liv i elände och trälande. Inte ett uppmuntrade ord utan bara hugg och slag fick löskefolk och legohjon. De levde ett liv i elände och trälande.

   Den sena timmen sänkte sig. Ragna slöt ögonen för en stund och försökte uppbåda sina sista krafter för det som väntade. Hon lade sig för att sova men somnade inte. Det var nu eller aldrig det skulle ske. Hon hade ingen plan i sitt huvud mer än att ta sig därifrån. Ragna var ungmö och hade än inga barn men den senaste tiden hade Beijers sett lustfyllt på hennes alltmer svällande och fylliga kropp. Hon hade sett hur han brutalt hade lägrat kvinnorna i hennes närhet. Hon måste iväg innan han även tog henne och Ragna blev med barn. Med ett barn skulle det inte vara lätt att rymma, funderade Ragna.
   Månskenet lyste och letade sig metodiskt in i varje skrymsle och vrår i natten. En uggla hoade långt borta. Insekterna surrade en egen melodi ute i dike och på ängarna. Hjärtat bankade i bröstet på Ragna som om det ville ge sig ut. Svetten rann utmed ryggen fastän det var kyligt.
   Hon reste sig försiktigt och ställde sig på tå. Ragna såg sig misstänksamt omkring. Karl rörde sig bredvid henne och tittade frågande på henne. Ragna tecknade åt honom att hon behövde ut för att lätta sig. Han nickade och lade sig ned igen. Ragna smög och lyfte blicken över de sovande medmänniskorna. Hon öppnade försiktigt dörren som knarrande gick upp. Ragna tittade nervöst ut och såg en av hirdmännen som gick på vakt.
   Han nickade förstrött åt hennes håll. Hon hade lov att lätta sig och gick emot avträdet. Det var inne vid skogens kant under några träd. Stora buskar stod framför och skylde henne. Ragna hukade sig ned och låtsades att lätta på sig. Inte ett ljud hördes bara syrsornas sång i den ljumma natten.
   Skulle hon våga? ännu hade hon chansen att gå tillbaka in igen. Då skulle hon slippa flykten. Ragna funderade på om hon istället skulle gå och lägga sig för ännu var det några timmar tills morgonljuset kom. Tankar om tvekan höll på att få fäste. Men Ragna satte trotsigt huvudet högt och sa till sig själv. Nej här kunde hon inte stanna för det var inte något liv. Hon hade inget val. Och skulle hon dö så fick det ske då, funderade hon trött.

   Sakta sakta som i trans rörde hon sig emot den trygga skogen. En kvist brast då hon råkat gå på den. Det hördes som en åskknall hade smällt av tyckte hon. Men hirdmannen hade ännu inte sagt något. Ragna tog ännu några steg innan hon sprang för allt smör i världen. Kvistar slog henne i ansiktet och rispade smärtsamt till. Utan skor på fötterna grävde sig stenar och stockar in i hennes hull. Med blodiga fötter sprang hon vidare. Bakom sig hörde hon hirdmannens barska röst:
   - Är du inte färdig snart? Ragna sprang allt vad hon orkade. Ragna hade bara en sak i sinnet och det var att hon måste bort därifrån. Ragna var på väg emot grottan som hon kände till. Måtte hon hinna dit i tid.  Tänk om hon inte hittade i mörkret? Hon sprang och sprang och hörde hirdmannens hårda ord bakom sig. Gårdens folk vaknade och det var inte längre tyst utan fullt av aktivitet runt husen. Efter en lång stund som kändes som länge låg sjön där och den välkomnade henne. Långt borta hörde hon orden:
   - Stanna! om det vill er väl! Det var hirdmannens hårda röst som nådde Ragna. Blixtsnabbt vadade hon ut i vattnet. Hon kände det kalla vattnet leta sig in under de trasiga kläderna. Hon huttrade till av förvåning över kylan och gav ifrån sig ett stönande ljud.
   I ögonvrån såg hon en mansgestalt röra sig emot henne............. ©  Peter Knagert
-------------------------------------------------------------------------------------------------------





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar